• | EN
Menu
Ausführende Stelle: Technische Universität Hamburg - Maschinenbau - Institut für Thermofluiddynamik - Technische Thermodynamik
Laufzeit: 12/2012 bis 12/2017
Bewilligte Summe: 529.861 €
Förderkennzeichen: 03ET1139A
Topics: Construction of individual buildings, Heating, ventilation and cooling, Daylight & lighting, Building operation & automation, Heating & cooling networks, Biomass, Heat from soil, groundwater and sewage
Keywords:

Quintessence

  • Consistent heat protection as well as optimised ratio between opaque and transparent facade areas
  • Building form and atria allow plenty of daylight
  • Building uses geothermal heat via foundation piles combined with heat pumps
  • Local heating from CHP plant is used for meeting peak loads and heating domestic hot water
  • User involvement via the interaction system to identify opportunities for savings and comfort improvements
  • In 2014, the building was awarded the Certificate in Gold from the German Sustainable Building Council (DGNB)

The new building for the Hamburg Department for Urban Development and the Environment, which was completed in 2013, forms part of the International Building Exhibition (IBA) in Hamburg. The exemplary building complex is designed to be energy-efficient, sustainable and at the same time cost-effective. The scheme’s very compact form, with excellent thermal and solar protection and optimally transparent facades, is aimed at achieving a primary energy demand of only 60 kilowatt hours per square metre per year. The building is currently being scientifically monitored.

Project context

The building design emerged from a competition held by Sprinkenhof GmbH from Hamburg as the developer in cooperation with IBA Hamburg GmbH. The site is located in Hamburg-Wilhelmsburg and is a central component of the “New Central Wilhelmsburg” plan, which was created on the basis of the “New Central Wilhelmsburg 2013plus Master Plan”. As a municipal service provider, Sprinkenhof GmbH has taken over the realisation of the project following the competition process. For the design phases as far as the planning application, the design partners were the winning consortium from the competitive process comprising Sauerbruch Hutton Architects from Berlin and Innius RR GmbH from Rosbach (formerly R+R Reuter Rührgartner Planungsgesellschaft für Gebäudetechnik mbH), while the Obermeyer Planen + Beraten GmbH structural engineering company was responsible for realising the detailed planning.

Research focus

The new building will undergo intensive scientific monitoring during the first few years following the commissioning phase. A review of the energy efficiency criteria and the development of an optimisation concept are key objectives of the scientific monitoring. The parallel experiments on a demonstration system at the Institute of Thermo-Fluid Dynamics and Applied Thermodynamics at Hamburg University of Technology (TUHH) also enable concepts for needs-based air-conditioning to be developed and transferred to the new building on reaching maturity. Modelling the building energy system enables the influence of different balance boundaries on the energy and emission characteristic values to be evaluated using actual measurement data.

A sub-project carried out by the solidar Planungswerkstatt office in Berlin is concerned with developing a sub-module for an “Energy & Comfort” user interaction system. In conjunction with the occupants, the intention is to identify energy cost savings and comfort improvements in the building operation and implement them solely through measures not requiring capital investments.

Concept

Building concept

Almost 200 metres in length, the building meanders through the new urban district and, with its almost organic shape and striking colours, is intended to symbolise a new era in the south of Hamburg. The new-build scheme, which was completed in 2013, is also the largest construction project at IBA Hamburg! With thirteen storeys, the main tower of the curved new building is 54 metres in height. Two undulating, five-storey wings extend outwards from the tower. Colourful bands made of ceramic panels are fixed to the dark aluminium facade elements: the twenty different colours give the building a striking patchwork appearance. At the same time the facade and glazing have excellent thermal protection.

A curved structure, which stands out with its flowing contours and colours, rests on a rectilinear plinth that defines the edge along Neuenfelder Strasse. The rhythmic pattern of the individual blocks on the plinth is continued in the interior spaces with sunlit atriums in each building section. The atria provide the centre of each of the seven “blocks” that make up the two elongated, low-rise wings, and function as central spaces connecting all office floors. They divide the large office areas and provide lighting to the circulation spaces. The curved building contour results in a sequence of different spatial situations in which the wide, day-lit atriums alternate with the more enclosed, interior corridors. Each atrium is linked to a central core that contains the staircase, lift and ancillary spaces (sanitary rooms, plant rooms, storage space and archives). The corridors and cores are further differentiated through the use of colour. The offices are positioned around the core and atrium. The biaxial individual offices generally have a width of 2.5 metres and a depth of 5.1 metres.

Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Zu sehen ist der Westflügel des Gebäudes am südlichen Vorplatz an der Neuenfelder Straße.

The west wing of the building on the southern forecourt on Neuenfelder Strasse

© Sprinkenhof GmbH. Foto: Franziska Glück
Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Zu sehen ist der Lageplan mit Darstellung der Außenanlagen.

Site plan showing the exterior landscaping

© schaper+steffen+runtsch Landschaftsarchitekten

Further images

Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Zu sehen ist die in großen Wellen verlaufende Fassade, die zu großen Teilen aus vorgehängten Aluminiumelementen mit darauf aufgebrachten farbigen Keramikplatten besteht.

The undulating facade largely consists of aluminium rainscreen cladding elements with applied coloured ceramic panels.

© Sprinkenhof GmbH. Foto: Franziska Glück
Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Zu sehen sind die vielfältigen Farben der Keramikelemente, die sich im Spektrum von Rot-Gelb-Farbtönen am Turm bis hin zu Blau-Grün-Violett an den Enden der Gebäudeflügel bewegen.

The diverse colours used for the ceramic elements range from red-yellow tones on the tower to blue-green-purple at the ends of the wings.

© Sprinkenhof GmbH. Foto: Franziska Glück
Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Zu sehen ist die erste Skizze des Gebäudeensembles.

Initial sketch of the building complex

© sauerbruch hutton
Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Zu sehen ist der Grundriss eines typischen Teilgebäudes. Die 5-geschossigen Seitenflügel haben jeweils innenliegende, zentrale Technik-Kerne sowie ein Atrium und außen liegenden Büroräumen.

Floor plan of a typical building section. The five-storey side wings each have internal, central plant cores as well as an atrium and perimeter offices.

© sauerbruch hutton
Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Zu sehen ist der Westflügel in Schnittdarstellung.

Cross-section through the west wing

© Obermeyer Planen + Beraten GmbH
Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Zu sehen ist der Westflügel im Längsschnitt.

Longitudinal section through the west wing

© Obermeyer Planen + Beraten GmbH
Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Im Bild sieht man die Innenansicht in einem Seitenflügel mit holzverkleideter Brüstung sowie Wendeltreppe.

Interior view of one of the side wings with timber-clad balustrades and spiral staircase

© Obermeyer Planen + Beraten GmbH. Foto: Axel Hupfeld
Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: In jedem Teilgebäude gibt es ein Atrium im Innenbereich. Zu sehen ist ein Atrium aus Innenansicht.

An internal atrium is situated in every building section

© Sprinkenhof GmbH. Foto: Franziska Glück

Energy concept

The building envelope has consistent thermal protection as well as an optimised ratio between the opaque and transparent areas. The building shape and atria enable considerable natural light to be used. Considerable indoor comfort with low energy requirements is ensured by the efficient heat recovery used by the ventilation systems, the external solar shading, the differentiated ventilation concept with the option of night-time cooling via air vents in the facade, as well as the heating and free cooling via thermally activated ceilings. In addition to the structural and building services components, the energy concept also relies on the active participation of the occupants in order to utilise the building’s energy savings potential as much as possible.

An essential part of the supply concept is the use of renewable geothermal heat available on the site via energy piles in the building’s foundations and heat pumps. The electrical energy required to operate the heat pumps is procured as green electricity via the general electricity grid in accordance with the City of Hamburg’s supply contract. To cover peak demand and domestic hot water heating, local heating produced from renewables is supplied by combined heat and power generation run by the municipal utility, Hamburg Energie GmbH.

Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Zu sehen ist das Energiekonzept in schematischer Darstellung. Die gebäudebezogenen energietechnischen Anlagen befinden sich innerhalb der „Systemgrenze BSU“.

Schematic depiction of the energy concept. The building-related energy systems are within the BSU’s “system limits”.

© sauerbruch hutton
Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Zu sehen sind die Energieströme in schematischer Darstellung.

Schematic depiction of the energy flows

© TU Hamburg-Harburg. Foto: Kristian Duus

Further images

Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Zu sehen ist das Beleuchtungskonzept für den Büro- und Flurbereich in schematischer Darstellung.

Schematic depiction of the lighting concept for the office and corridor area

© sauerbruch hutton
Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Zu sehen ist das Lüftungskonzept für den Sommerbetrieb in schematischer Darstellung.

Schematic depiction of the ventilation concept for summer operation

© sauerbruch hutton
Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Zu sehen ist das Lüftungskonzept für den Winterbetrieb in schematischer Darstellung.

Schematic depiction of the ventilation concept for winter operation

© sauerbruch hutton
Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Im Bild zu sehen ist der Blick von oben in die Heizzentrale mit den Vor- und Rücklaufleitungen der einzelnen Heizkreise für das Hochhaus.

View from above in the heating centre showing the supply and return lines for the individual heating circuits for the tower

© TU Hamburg-Harburg. Foto: Kristian Duus
Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Zu sehen ist die zentrale Lüftungsanlage für das Hochhaus, die einen Nominal-Zuluftvolumenstrom von etwa 32.000 Kubikmeter pro Stunde erreicht.

The central ventilation system for the tower achieves a nominal supply air flow of about 32,000 cubic metres per hour.

© TU Hamburg-Harburg. Foto: Kristian Duus
Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Zwei elektrisch angetriebene Sole/Wasser-Wärmepumpen sorgen über die Betonkerntemperierung im Winter für Wärme und unterstützen im Sommer die Gebäudekühlung. Auf eine ergänzende Heizung wird verzichtet. Zu sehen sind die Wärmepumpen.

By means of concrete core temperature control, two electrically driven brine-water heat pumps provide warmth in winter and support the building cooling in summer. Supplementary heating is dispensed with.

© TU Hamburg-Harburg. Foto: Kristian Duus

Award

Herausragende Architektur mit Nachhaltigkeitszertifikat: Der Neubau der Hamburger Behörde für Stadtentwicklung und Umwelt erhielt im Juli 2014 das Zertifikat in Gold der Deutschen Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB). Zu sehen ist das Zertifikat.

In July 2014, the new building for the Hamburg Department for Urban Development and the Environment (BSU) was awarded the Certificate in Gold from the German Sustainable Building Council (DGNB).

© DGNB

The building was awarded the Certificate in GOLD from the German Sustainable Building Council (DGNB) in the New Office and Administrative Buildings category with a score of 80.6%.

Project data

Building data

Who is who?  
Building owner, investor GGV Grundstücksgesellschaft Verwaltungsgebäude Neuenfelder Straße mbH, eine Tochtergesellschaft der Sprinkenhof AG
Operator Sprinkenhof AG
Occupant Behörde für Stadtentwicklung und Umwelt sowie Landesbetrieb Geoinformation und Vermessung
   
Building type Office building
   
Completion 04.2013
Inauguration 06.2013
   
Measures  
Gross floor area 60.089 m²
Heated net floor area 46.557 m²
Gross volume 234.485 m³
Work places 1.444 Personen
Usable floor area (according to EnEV) 40.058 m²
A/V ratio 0,26 m²/m³

Energy data

Energy indices according to German regulation EnEV  
   
Neubau
Heating energy demand 45,90 kWh/m²a
Source energy for heating and domestic hot water (dhw) 27,10 kWh/m²a
Overall primary energy requirement 58,20 kWh/m²a

Implementation costs

Net construction costs (according to German DIN 276) relating to gross floor area (BGF, according to German DIN 277)    
     
Construction (KG 300) 1.108 EUR/m²
Technical system (KG 400) 318 EUR/m²
These figures represent calculated costs    

Last Update: 28. March 2017

Related Projects

This website uses cookies to improve our service. For usage analysis we use Matomo. By further using this site you agree to this use. If you don't want to give your consent or you want to learn more about cookies see our privacy policy .

OK